Zavolejte mi kliknutím zdarma phone-solid.svg

Vážení přátelé a příznivci bezplatného příjmu pozemního TV vysílání DVB-T2,

Po několika letech strádání a neustálého přelaďování jsme se konečně dostali do nějakého teoretického konečného stavu. Teoretického proto, že nové uspořádání vysílání pozemního  vysílání v normě DVB-T2 dovoluje pružně reagovat na momentální situaci a provozovatelé televizního vysílání jsou schopni zařazovat nové programy. Nejde tedy o to, že budeme muset neustále kvůli klasickým programům něco přelaďovat, ale může se sporadicky stát, že bude zařazen nový program, který bude stát za naladění.

Dovolte mi na začátku udělat takovu menší inventuru, k čemu jsme se vlastně dopracovali.

Na celém území ČR (a Hořicko a okolí samozřejmě nevyjímaje) jsou k dispozici celkem 4 DVB-T2 multiplexy televizních programů.

Pro osvěžení je pojďme vyjmenovat :

MUX21:

ČT1, ČT2, ČT3, ČT24, ČT D:/ČT:ART, ČT Sport

MUX22:

Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Star, Prima Show, CNN Prima News, Prima +1, Óčko, Óčko Star, Retro Musiv TV, Nalaďte se na digitální vysílání.

MUx23:
NOVA, Nova Cinema, Barrandov Krimi, Kino Barrandov, TV Barrandov, TV Noe, Seznam TV, 1+1 (ukrajinský program).

MUX24:

Nova, Nova Fun, Nova Action, Nova Gold, Nova Lady, Relax, Rebel, JOJ Family, CS Mystery, Paramount Network, Sport 5, ABC TV, Šláger originál, TV přes anténu.

Jde tedy celkem o cca 42 televizních programů, které by měly být dostupné pro každého.

Nedovolím si hodnotit obsah jednotlivých programů, každý máme nastavené programové priority jinak, Množství televizních programů se zda být podle počtu impozantní, ale otázka je, zda nabízené programy jsou opravdu "koukatelné" pro všechny diváky.

Nabízí se ovšem možnost přijímat další programy bezplatného pozemního televizního vysílání v DBT-T2, které jsou dostupné díky poloze našeho regionu.

V tomto případě mám na mysli především polské programy, které jsou v našem regionu dosupné především z vysílače Sněžné Jámy na polské staně Krkonoš.

Tento vysílač  podle mých zkušeností je možno přijímat i na mnoha místech Hořic a dalších lokalitách. Hořice jsou v tomto případě trochu raritou, neboť ve směru na vysílač jsme pod kopcem a přesto existuje řada míst, kde lze vysílání běžně přijímat. Vysílání je běžně dostupné i v okolních obcích a dále směrem na Hradec Králové.

Jaké programy jsou dostupné z polského vysílače Sněžné Jámy:

MUX 1 (K30):

TVP abc, TTV, Trwam, Eska TV, Fokus TV, Polo TV, Antena, Stopklatka

PL MUX1

MUX2 (K47):

superpolsat, tvn, 7tvn, 4, 6, TV Puls, puls 32

PL MUX2

MUX3 (K24):

TVP1, TVP2, TVP3, TVP Info, TVP Historia, TVP Sport (všechyn tyto programy jsou vysílány v HD kvalitě).

PL MUX3

MUX5 (K37):

TVP Kultura, TVP Kobieta, TVP Dokument, TVP Warsawa, TVP Rozrywka

PL MUX5

Opět s nedovolím hodnotit kvalitu a přenášený obsah, ale například program TVP Dokument bych obsahem přirovnal k našemu Prima Zoom a především program TVP Sport bude asi pro sportovní fanoušky  zajímavý vzhledem k právům na fotbalová utkání.

Mimo těchto polských programů je na mnoha místech dostupná i další programová nabídka Regionální sítě 12 na kanálu 47 z Prahy, kde jsou vysílány programy Óčko Black a Óčko Expres. 

Tato nabídka by měla být v dohlené době dostupná  i z místního vysílače (kanál 38, lokalita Býšť-Myslivna) z nově přiděleného kmitočtu (kanálu 38) Českých Radiokomunikací.

Zatím jsem hovořil o bezplatných programech, které jsou v našem regionu na mnoha místech dostupné.

Existuje ale ještě jedna programová nabídka, která je vysílána z Prahy a je opět na mnoha místech dostupná i v našem regionu.

Jedná se o regionální síť RS4, kterou provozuje Skylink pod názvem Anténa+. Programová nabídka je vysílána na kanálu 46 z vysílače Praha a je na mnoha místech v našem regionu bez problémů přijímatelná.

Služba Skylink Anténa+ obsahuje následující programy :

CS Film, Film+ HD, JOJ Cinema HD, AMC, National Geograpfic HD, National Geograpfic Wild, Viasat History, Viasat Nature HD, NovaSport 1 HD, NovaSport 2 HD, Disney CZ, Minimax, Leo TV HD

K příjmu této programové nabídky je mimo dostupného TV signálu z Prahy na K46 zapotřebí dekódovací modul, měsiční předplatné za tuto službu je 125.-Kč. Dekódovací modul lze zakoupit například v prodejnách DATART.

Podle posledních informací bude však služba Anténa+ na podzim tohoto roku ukončena. Skylink ze svých stránek veškeré informace k této slzžbě odstranil a stránky www.antenaplus.cz jsou přesměrovány na úvodní stránku Skylinku bez dalších informací.

Dle telefonické informace technické podpory Skylink byly zastaveny nové aktivace modulů, ty stávající by měly do podzimu tohoto roku fungovat.

Další podrobnější informace, zad bude služba úplně zrušena či bude nahrazena jinou formou, nejsou v tuto cvíli k dispozici.

Jak vyplývá z předchozích řádků, v řadě míst našeho regionu lze programovou nabídku pozemního televizní vysílání v DVB-T2 obohatit pro někoho řadou zajímavých programů. Pokud k tomu přidáme i placenou službu Skylink Anténa+, lze (dle dostupnosti) disponovat až cca 80 TV programy různého žánru a zaměření.

Pozemní vysílání se tak může stát (vzhledem k pořizovacím cenám) velmi zajímavou alternativou k placeným satelitním službám.

Z hlediska ceny je pak velmi zajímavá možnost rozšířit počet přijímaných programů úpravou společné telvizní antény v panelových domech i menších bytovkách.

Pro zájemce jsem připraven provést ověření dostupnosti dalších programů, provést potřebná měření a navrhnout potřebné technické řešení pro individuální příjem i rozšíření společných antén.

Kdykoli mě kontaktujte na 605 240 909.

 

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Polská TV

    22. 4. 2022 9:30:34 | Martin Dűrrer

    Dobrý den, mám dotaz. Lze v Hořicích, v Otakarově ulici - č.p. 659 , přijímat alespoň některé polské programy? Vesele zapomínám polštinu. Obávám se, že budeme asi ve stínu za kopcem, že? Děkuji za odpověď. Martin Dűrrer

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: Polská TV

      22. 4. 2022 10:43:36 | Pavel Wünsch

      Dobrý den,

      Byl jsem se tam podívat, je pravda, že váš dům je dost pod kopce.
      Ale na druhou stranu je pravda, že u mě (dole na Husově ulici naproti stavebninám) by to teoreticky nemělo chodit vůbec a přesto je tam příjem bez problémů.
      Není nic jednoduššího to prostě vyzkoušet, všiml jsem si, že u vás na stožáru, co jsou WIFI je volné rameno, takže by nebyl problém tam dát anténu a příjem vyzkoušet. Cesty Páně a TV signálu jsou někdy nevyzpytatelné.
      Klidně mi zavolejte na 605 240 909 a zkusíme to spáchat.

      Odpovědět

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.