Zavolejte mi kliknutím zdarma phone-solid.svg

Jak přejít ze služby Freesat na Skylink ?

Na úvod je třeba zmínit, že nadpis tohoto příspěvku není úplně přesný. Přesnější vyjádření je spíše příjem služby Freesat z pozic Skylinu.

Proč tak složitě ?

Pamětníci satelitního příjmu si dobře pamatují, že služby Skylink a freeSAT (původně UPC Direct) byly v minulosti úplně oddělené a samostatné. Obě nabízely samostatné produkty (v našem případě balíčky programů) vysíláné prostřednictvím satelitu.

FreeSAT (dříve také UPC Direct) používal a dosud používá k distribuci programů ke svým zákazníkům družici THOR na pozici 0,8 západně.

Naproti tomu Skylink od samého počátku (a také dodnes) používá k distribuci programů především družici ASTRA 3B na pozici 23,5 východně. Skupina M7 Group (provozovatel Skylink) pro distribuci další programů používá také družici ASTRA 1 na pozici 19,2 východně (především bezplatné programy) a HOT BIRD na pozici 13,0 východně (některé UHD programy).

Od roku 2019 je jediným majitelem obou operátorů (Skylink i freeSAT) francouzská skupina CANAL+. 

Došlo tak k situaci, kdy dva operátoři pokrývají svými (v podstatě totožnými) TV programy stejné území ze dvou telekomunikačních družic, což je z pohledu majitele samozřejmě nesmysl, neboť tato dublovaná distribuce je zbytečně drahá.

Ze strany CANAL+ proto v průběhu času padlo předvídatelné strategické rozhodnutí, a to, že hlavní distribuční platforma pro značky CANAL+ ve střední a východní Evropě bude pozice 23,5 východně, tedy družice ASTRA 3.

V současné době ještě probíhá paralelní vysílání na družicích ASTRA i THOR a je jen pouze otázka času, kdy bude rozhodnuto o celkovém přesunu na pozici 23,5 východně.

Již nyní ale mají zákazníci freeSAT možnost přejít na příjem z družice ASTRA na 23,5 východně i bez toho, že k tomu budou nějakým způsobem nuceni.

Přinese přetočení paraboly na družici ASTRA na 23,5 východně nějaké výhody ?

Nesporně ano:

  • Zákazníci freeSAT (UPC direct)  dobře znají situaci, kdy po výměně set top boxu za modení televizor s vloženým dekódovacím modulem přišli o automatické ladění stanic a byli nuceni požadované stanice ladit zdlouhavě ručně. Málokterý moderní televizor totiž nabízel automatické ladění (funkce Fast Scan) operátora freeSAT, naopak drtivá většina televizorů automatické ladění Skylink nabízí.
  • Automatické ladění Skylink naladí (při použití konvertorů tzv.monoblok) dalších několik stovek bezplatných programů z vedlejší družice ASTRA 1 na pozici 19,2 východně. Zde stojí za zmínku sledovat volně program Eurosport1 (byť v němčině a SD kvalitě).
  • Další programy pak funkce Fast Scan pro Skylink naladí z družice HOT BIRD na pozici 13,0 východně, jde o několik programů v UHD kvalitě. Již z této kombinace satelitních pozic je jasné, že do budoucna bude operátor Skylink vlastněný skupinou CANAL+ používat právě tyto pozice pro distribuci programů na území ČR.
  • Asi největším lákadlem a argumentem pro přetočení paraboly na pozici ASTRA 23,5 východně i pro zákazníky Freesat je však budoucí rozšíření programové nabídky především o sportovní program CANAL+ Sport. Sportovní fanoušci již vědí, že majitelem vysílacích práv je na tři roky právě CANAL+, který od srpna tohoto roku zahájí vysílání. Tento sportovní program podle posledních zpráv však nebude dostupný přes družici THOR, pouze přes ASTRA 3 na pozici 23,5 východně. Zde je potřeba doplnit, že vzhledem k uvažovanému budoucímu vyššímu zabezpečení pro tento program nebudou stávající set top boxy freeSAT (a starší UPC Direct) vhodné pro příjem tohoto programu. I uživatelé stávajících dekódovacích modulů je budou muset s největší pravděpodobností vyměnit za novější.
  • Přechodem na pozici 23,5 východně získá zákazník freeSATu jistotu kvalitní distribuce satelitního signálu a zázemí jedné z největších společností v Evropě v oblasti satelitního vysílání.

Jaká úskalí a problémy sebou přetočení na pozici ASTRA 23,5 východně přináší

  • Tak především skutečné fyzické přetočení paraboly na tuto družici. Jedná se o nenáročný servisní úkon. Podle náročnosti cena cca 1000.-Kč.
  • V řadě případů bude stávající parabolu potřeba vyměnit za větší. UPC Direct i freeSAT poskytoval svým zákazníkům většinou paraboly o průměru 60 cm, pro stabilní příjem z pozice 23,5 východně (se signálovou rezervou) je třeba parabola o průměru 80 cm. Je třeba ovšem zdůraznit, že řada instalací UPC i freeSAT je natolik "letitá", že jim výměna paraboly vůbec nezaškodí. Cena paraboly 80 cm cca 600.- Kč.
  • U instalací UPC i Freesat se používal sólo konvertor, který umožňoval příjem z jedné družice (v tomto případě THOR na 0,8 západně). Pokud chceme získat příjem z pozic 23,5 i 19,2 východně, je třeba použít konvertor typu monoblok, který zajistí příjem z obou satelitních pozic. Cena konvertoru monoblok pro jednoho uživatele cca 500.-Kč.
  • Pokud chceme příjem z více satelitních pozic (například včetně pozice 13,0 východně HOT BIRD), je třeba použít vhodnou parabolu přímo k tomuto druhu příjmu určenou. Například toroidální parabola T90, umožňující příjem  z několika satelitních pozic cca 4500.-Kč.

Jaký je postup pro přechod zákazníka freeSAT na příjem programů z pozice ASTRA 23,5 východně ?

  • Stačí kontaktovat zákaznické centrum prostřednictvím chatu nebo zavolat na tel. 222 999 900, požádejte o aktivaci balíčku Smart Prewiev pro příjem programů z družice ASTRA na 30 dnů. Zároveň požádejte o cenovou nabídku na finální požadovaný programový balíček (Smart, Multi, Kombi). Proč požádat o cenovou nabídku ? Řada zákazníků využívá jednu z mnoha promo nabídek operátora freeSAT a standartní cena nových balíčků by byla vyšší než dosud garantovaná. Je proto možné požádat o individuální nabídku ceny nových balíčků na základě dosud platné smlouvy a podmínek.
  • Na vaší satelitní kartě vám budou přechodně aktivovány programy balíčku Smart, které budou hrát na družici Astra jen po dobu 30 dní. V tuto chvíli si můžete přetočit svou satelitní anténu.
  • Informujte následně zákaznický servis, že se vám podařilo satelitní anténu úspěšně přetočit. Zavolejte do zákaznické centra ihned, jakmile anténu přetočíte, nejpozději však 30 dní od aktivace balíčku Smart. Až v tuto chvíli vám bude aktivován nový programový balíček, který jste si sami vybrali a na který jste dostali cenovou nabídku.

Důležité upozornění :

Zájemce o aktivaci balíčku Smart Preview (potřebný pro příjem z ASTRA 3) z řad zákazníků freeSAT, musí mít uhrazeny všechny nedoplatky.

V případě, že freeSAT eviduje nějaké nedoplatky, není aktivace balíčku Smart Preview (a tím přechod na satelit ASTRA 3) možná.

Tímto postupem získá zákazník freeSATu možnost příjmu programů z orbitální pozice určené pro Skylink, stále však zůstává zákazníkem freeSAT. Sloučení obou zákaznických portfólií se teprve připravuje, ale přechodem na pozici 23,5 východně (ke které v budoucnu bezesporu stejně dojde) získá stávající zákazník Freesat "náskok".

Od tohoto okamžiku také můžete na svém moderním televizoru po zvolení nabídky Fast scan ladění Skylink nechat naladit automaticky programy tohoto operátora a se svou dekódovací kartou Freesat je přijímat. Zároveň dojde k naladění volně vysílaných programů z družice ASTRA 19,2 východně.

Případné nové programy se již naladí automaticky.

V současné době jsou nabízeny zákazníkům Freesat programové balíčky freeSAT Smart, freeSAT Multi a freeSAT Kombi (ceny balíčků zde) Tyto balíčky jsou programově shodné s balíčky Skylink Smart, Multi a Kombi. Přehled programů zmíněných balíčků najdete zde.

Ale pozor, vždy je něco za něco ...

Doporučuji přechod na Astru předem pečlivě zvážit. Proč ? Zde je hned několik důvodů :

  • mnoho zákazníků freeSAT dlouhá léta využívalo programové balíčky třeba ještě z dob UPC Direct za různé akční ceny, to samé platí o původních balíčcích freeSAT (Light, Medium HD a Plus HD), které byly mnohdy také v různých akčních nabídkách. Při přechodu na příjem freeSAT z Astry jsou však nabízeny pouze balíčky Smart (299.-Kč), Multi (389.-Kč) a Kombi+ (499.-Kč) plus další prémiové varianty. Pokud jste tedy do doby přechodu na Astru měli balíček za výhodnou cenu, po přechodu na Astru s největší pravděpodobností u tuto výhodu přijdete a nový programový balíček vyjde podstatně dráže.
  • pokud využíváte více karet pro příjem na více televizorech, podle nového ceníku freeSAT je poplatek za další kartu 119.-Kč/měs. Mnoho zákazníků podle starých tarifů mnohdy poplatek za další kartu neplatilo.
  • přetočení antény realizuje odborná firma "zdarma". Proč ty uvozovky ? Protože přetočením antény, aktivací karty (případně karet) pro příjem z Astry a podpisem příslušných dokumetů se zavazujete využívat služby freeSAT minimálně dalších 24 měsíců za nových cenových podmínek.
  • Návrat zpět k příjmu z družice THOR a k původnímu programovému balíčku po přetočení paraboly a aktivaci příjmu z Astry NENÍ MOŽNÝ !

A co změna operátora ?

Existuje ovšem ještě jedna varianta řešení této situace pro ty, kteří otáčet parabolou nechtějí nebo to prostě z nějakého jiného technického hlediska nejde (například parabola nemá na pozici 23,5 stupně východ výhled a nejde to vyřešit jinak). Řešení se jmenuje změna operátora.

Z družice Thor (tedy stejné, jakou doposud někteří uživatelé používají k příjmu programů operátora freeSAT) vysíláni další satelitní operátor, a to TELLY, jehož programy lze ihned přijímat bez nutnosti manipulace s anténou.

Pokud tedy nemáme možnost parabolu přetočit na družici ASTRA 3B nebo se nám do toho prostě nechce, doporučuji prostudovat programovou nabídku tohoto konkurenčního operátora, který vysílá ze stejné družice Thor. Programová nabídka až tak odlišná není, za různé programové balíčky se platí ceny nepříliš odlišné, prostě "všude chleba o dvou kůrkách". Nechci porovnávat programové balíčky obou operátorů, každý má jiný vkus a požadavky, možná v oblasti sportovních programů (s výjimkou Premiere League) je nabídka TELLY zajímavější. Ostatně každý si na stránkách TELLY dokáže vše porovnat sám.

TELLY má (mimo jiné) v nabídce i bezkartový dekódovací modul (respektive modul s již integrovanou kartou), který "umí" funkci FastScan (automatické ladění programů) sám o sobě. V praxi to znamená, že i starší televizor (který je sice vybaven satelitním tunerem, ale nemá funkci FastScan) tuto funkci díky tomuto modernímu modulu získá. Že použitím tohoto dekódovacího modulu oproti externímu přijímači stoupne komfort sledování (jedno dálkové ovládání) je nesporné a automatické ladění je jen třešnička na dortu.

Je to na vás

  • Zdá se vám tento postup složitý ?
  • Máte zájem o přechod s kartou freeSAT na pozici ASTRA 23,5 východně, ale je to pro vás složité a netroufáte si na to sami ?
  • Rádi byste při této příležitosti obměnili a modernizovali své satelitní vybavení pro příjem TV (rozvod satelitního signálu z více družic, do více místností a podobně)?
  • Chtěli byste vyřešit příjem programů změnou operátora , Vzhledem k tomu, že jsem prodejcem TELLY, můžete mně kdykoli pro další informace (i případnou neveřejnou cenovou nabídku operátora TELLY) kdykoli kontaktovat.

A nakonec ještě jedno možné řešení (a rozhodně více než zajímavé)

Pokud se někomu z jakéhokoli důvodu nechce (nebo to prostě není technicky možné) přetáčet parabolu na družici ASTRA 3, je možné využít nabídku konkurenčního operátora TELLY, který vysílá (a nadále bude vysílat) své programy z družice THOR, tedy bez potřeby manipulace s parabolou. Vzhledem k tomu, že jsem prodejcem služeb TELLY, můžete mně kdykoli kontaktovat, rád vás seznámím s neveřejnou cenovou nabídkou tohoto operátora. Porovnejte programovou nabídku s tou svou současnou ZDE, neveřejné cenové nabídky sdělím na vyžádání. Postup přechodu z freeSAT na TELLY je popsán v příspěvku Jak na přechod z freeSAT na TELLY. Detailní návod na přechod k Telly najdete v příspěvku Přechod od freeSAT k Telly krok za krokem.

Kdykoli mně kontaktujte na telefonu 605 240 909, emailem, na chatu, případně použijte tlačítko Zavolat zdarma vpravo dole na obrazovce

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • neveřejná nabídka telly

    13. 3. 2024 12:07:02 | Oldřich Kantor

    Dobrý den, jsem předplatitel služby freesat smart v ceně 150,- kč měsíčně a v současné době mě operátor informoval o přechodu na astru. četl jsem váš článek a zajímala by mě neveřejná nabídka telly. děkuji, s pozdravem O. Kantor.

    Odpovědět

  • příjem služby Freesat z pozic Skylinu.

    1. 1. 2023 22:19:01 | MIROSLAV VANČUCHA

    Dobrý den, kopili jsem si nový televizor Samsung QE55QN85B a mám placenou kartu Freesat a nejdou mě naladit programy. Problém je v tom že nemohu sehnat modul CI bez vložené karty Skylink. Rád bych tedy přešel na satelitní vysílání Skylinku abych nemusel používat dekodér Technisat, který musím propojit s televizí kabelem HDMI v kterém je vložena karta Freesat. Je možné mi nějak pomoci?

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: příjem služby Freesat z pozic Skylinu.

      2. 1. 2023 8:22:06 | Pavel Wünsch

      Dobrý den pane Vančucho,
      situace je v tomto směru poměrně tristní. Freesat žádné moduly svým zákazníkům neposkytuje, takže je třeba sehnat CAM modul Irdeto, což je v dnešní době také špatné, protože jsou v podstatě také nedostupné.
      Řešením je nějaký bazar, těch použitých je k dispozici poměrně hodně, případně mi zavolejte na 605 240 909, možná bych někde nějaký vyšetřil (samozřejmě také použitý).
      Pěkný den
      Pavel Wünsch

      Odpovědět

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.